Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τα βασικά του ύπνου 6-9 μηνών

Βασικές πληροφορίες για τον ύπνο: 6 έως 9 μηνών

Συνήθειες ύπνου σε αυτήν την ηλικία

Σε ηλικία 6 μηνών, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται συνολικά 11 ½ με 15 ώρες την ημέρα (τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και της ημέρας) και είναι σε θέση να κοιμούνται αδιάκοπα για αρκετές ώρες.
Έτοιμοι για εκπαίδευση ύπνου: Αν το μωρό σας δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί σε έναν κύκλο ύπνου που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας, τώρα μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε να το εκπαιδεύσετε Εκπαιδεύοντας το μωρό σας μπορείτε να το βοηθήσετε να κοιμηθεί πιο εύκολα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τη νύχτα, όπως επίσης και να τηρήσει ένα πιο τακτικό ωράριο.
Ύπνος καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας: Αν το μωρό σας κοιμάται πλέον για εννέα ή δέκα ώρες τη νύχτα, αυτό σημαίνει ότι βρήκε τον τρόπο να ξανακοιμάται, μετά τα πολύ μικρής διάρκειας ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημάδι ότι μεγαλώνετε ένα βολικό παιδί, τουλάχιστον σε ότι αφορά στον ύπνο.
Αν το μωρό σας δεν κοιμάται ακόμα τουλάχιστον πέντε με έξι ώρες αδιάκοπα, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε γιατί δεν είστε οι μόνοι. Πολλά μωρά ξυπνούν τη νύχτα για να φάνε, ακόμα και σε ηλικία 6 – 9 μηνών, αν και τα περισσότερα είναι πλέον σε θέση να περάσουν τη νύχτα χωρίς να τραφούν. Τα μωρά αυτής της ηλικίας ωστόσο δεν ξυπνούν απαραίτητα επειδή είναι πεινασμένα. Όλοι μας, βρέφη και ενήλικες, ξυπνάμε αρκετές φορές κάθε βράδυ για σύντομα χρονικά διαστήματα (από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά). Ως ενήλικες όμως αποκοιμόμαστε κάθε φορά σε ελάχιστο χρόνο και την επομένη δεν θυμόμαστε τίποτα. Αν το μωρό σας δεν έχει αφομοιώσει ακόμα αυτήν την ικανότητα, θα ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα κλαίει, ακόμη και αν δεν είναι πεινασμένο.
Ξάγρυπνοι και πάλι: Σε ηλικία 6-12 μηνών, μωρά που κοιμούνταν κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορεί ξαφνικά να ξυπνάνε τη νύχτα ή να έχουν δυσκολία να κοιμηθούν. Γιατί; Οι διαταραχές του ύπνου συχνά συνδέονται άρρηκτα με την επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών ορόσημων στη γνωστική και την κινητική ανάπτυξη και με το «άγχος αποχωρισμού».
Στους 6 με 9 μήνες, το μωρό σας μπορεί να μαθαίνει να κάθεται, να μπουσουλάει ή ακόμα και να βαδίζει, μια σειρά από σπουδαία επιτεύγματα γι' αυτό! Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει λοιπόν το ότι μπορεί να μην θέλει να σταματήσει την εξάσκηση αυτών των νέων δεξιοτήτων του για να κοιμηθεί και ότι μπορεί να είναι τόσο ενθουσιασμένο πως θα ξυπνήσει για να προσπαθήσει να καθίσει μόνο του για ακόμη μια φορά.
Το «άγχος αποχωρισμού» θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία του που το μωρό σας ξυπνάει. Όταν ξυπνάει και διαπιστώνει την απουσία σας μπορεί να αισθανθεί άγχος και να δυσανασχετήσει. Όλα όμως θα περάσουν μόλις μπείτε στο δωμάτιο και του μιλήσετε.

Πως μπορείτε να καθιερώσετε υγιείς συνήθειες ύπνου

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν τον ύπνο του μωρού σας σ' αυτήν την ηλικία:
  • Καθιερώστε μια διαδικασία ρουτίνας για τον ύπνο: Αν δεν έχετε καθιερώσει ήδη μια διαδικασία ρουτίνας για τον ύπνο, καλό είναι να το κάνετε. Μια διαδικασία ρουτίνας για τον ύπνο θα βοηθήσει το παιδί σας να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο, μάλιστα σε αυτό το στάδιο το παιδί σας έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να συμμετέχει ουσιαστικά σ' αυτήν την διαδικασία. Το «τελετουργικό» αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα ήρεμο παιχνίδι, το άλλαγμα για ύπνο, το διάβασμα ενός παραμυθιού ή ένα νανούρισμα. Ότι κι αν περιλαμβάνει πάντως καλό είναι να γίνεται καθημερινά στην ίδια ώρα και με την ίδια σειρά. Μην ξεχνάτε ότι στα μωρά αρέσει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  • Ακολουθήστε πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα:
 Ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προκαθορισμένες ώρες ύπνου, θα επωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας πρέπει να τρώει το γεύμα του ακριβώς στις 12:20 καθημερινά, αλλά ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να τηρεί ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα. Αν το μωρό σας, τρώει, παίζει, και ετοιμάζεται για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να αποκοιμάται ευκολότερα.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκοιμηθεί μόνο του:
Για να μπορέσει σε αυτήν την ηλικία να κοιμηθεί καλά και αδιάκοπα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, το μωρό σας πρέπει να μάθει να αποκοιμάται. Προσπαθήστε να το βάλετε για ύπνο πριν αρχίσει να δείχνει έντονα νυσταγμένο, για να εξασκηθεί. Αν αρχίσει να κλαίει, περιμένετε μερικά λεπτά για να δείτε αν είναι πραγματικά αναστατωμένο ή απλά γκρινιάζει λίγο πριν χαλαρώσει και αποκοιμηθεί.
  • Δοκιμάστε να το βάλετε για ύπνο νωρίτερα:
 Αν το μωρό σας κοιμάται συνήθως μετά τις 8:30 μ.μ. και ξαφνικά αρχίζει να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε να το βάλετε για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα. Παραδόξως, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τώρα κοιμάται όλη τη νύχτα.
  • Εξάσκηση ακόμα και τη νύχτα: Πολλά παιδιά που μαθαίνουν να κάθονται ή να στέκονται, εξασκούν τις νέες αυτές δεξιότητές τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κούνια τους και πολλές φορές παραμένουν σ' αυτήν τη θέση για πολλή ώρα μένοντα ξύπνια. Αν αυτό συμβαίνει στο μωρό σας, θα χρειαστεί να του μάθετε πως να ξαπλώνει και πάλι πίσω για να συνεχίσει τον ύπνο του. Για μία-δύο εβδομάδες θα πρέπει λοιπόν να το βοηθήσετε να μάθει να ξαναπέφτει για ύπνο, όχι απαραίτητα στην κούνια του, αλλά όπου περνάτε συνήθως τον χρόνο σας μαζί του. Μπορείτε επίσης να το μετατρέψετε σε παιχνίδι, βοηθώντας το αρχικά να καθίσει και μετά να ξαπλώσει και πάλι. Κάντε το ίδιο και με την όρθια στάση, ενθαρρύνοντάς το να το κάνει και μόνο του.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Περιμένη
Ψυχολόγος-Κοινωνική Λειτουργός (Μsw)
Παιδοψυχιατρικό Τμήμα ΚΨΥ Χαλανδρίου
Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου