Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

23η Εβδομάδα Κύησης

Είστε στην 23η Εβδομάδα Κύησης
Ηλικία εμβρύου:21 εβδομάδες
Μέγεθος εμβρύου: 24 - 29 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 455 γραμμάρια (μέγεθος: μικρής κούκλας)

Είστε είκοσι τριών εβδομάδων έγκυος (ή στην εικοστή τέταρτη εβδομάδα κύησης, εάν προτιμάτε να το μετράτε μ’ αυτό τον τρόπο)

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας: Το μωρό σας είναι πιθανότατα γύρω στα 29 εκατοστά από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι την φτέρνα. Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες αναπτύσσονται προετοιμάζοντας το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πλέον καταπίνει κανονικά αν και φυσιολογικά δε θα «κάνει τα κακά του» μέχρι να γεννηθεί. Σε αυτό το στάδιο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών, ιδιαιτέρως της ινσουλίνης, που έχει καθοριστική σημασία για το μεταβολισμό.  Το κορμί του μωρού σας γίνεται τώρα πιο αφράτο, αν και το δερματάκι του παραμένει ρυτιδιασμένο καθώς θα πάρει κι άλλο βάρος στη συνέχεια. Το χνούδι του σώματος του σκουραίνει και το προσωπάκι καθώς και το σώμα του παίρνουν τώρα το τελικό τους σχήμα.
Πως αλλάζει η ζωή σας: Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια υποτυπώδη αιμορραγία όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ένα συνηθισμένο φαινόμενο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες της  εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα ούλα σας να πρήζονται και να ερεθίζονται εύκολα που έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή αιμορραγία, ειδικά όταν πλένετε τα δόντια σας.
Τι μπορείτε να κάνετε; Να τα βουρτσίζετε και να τα καθαρίζετε μαλακά. Είναι σημαντικό να μην αμελήσετε την φροντίδα των δοντιών σας και είναι ουσιαστικό να έχετε οδοντική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποφύγετε μόλυνση των ούλων.
Φροντίστε να σας συνοδεύσει ο σύντροφος σας στα ραντεβού σας με τον μαιευτήρα. Όχι μόνο θα μπορέσει να ακούσει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει με την εγκυμοσύνη σας, αλλά θα μπορέσουν να απαντηθούν και οι δικές του απορίες. Εάν δεν έχετε σύντροφο ή ο σύντροφος σας θα λείπει όταν θα γεννήσετε, μπορείτε να έχετε στον τοκετό κάποιον δικό σας ή μπορείτε να προσλάβετε μια μαία, ένα αυξανόμενο φαινόμενο στην Ελλάδα. Οι μαίες είναι ειδικευμένες να βοηθούν και να στηρίζουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού και της έλευσης  του μωρού και μπορούν να σας δώσουν την έξτρα αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου