Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Είστε στην 25η εβδομάδα κύησης





Είστε στην 25η Εβδομάδα Κύησης


Ηλικία εμβρύου: 23 εβδομάδες
Μέγεθος εμβρύου: 29 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 700 γραμμάρια
Είστε είκοσι πέντε εβδομάδων έγκυος (ή στην εικοστή έκτη εβδομάδα κύησης, εάν προτιμάτε να το μετράτε μ’ αυτό τον τρόπο)
Πως αναπτύσσεται το μωρό σας: Το μωρό σας αρχίζει να κάνει κάποιες αναπνευστικές κινήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει αέρας στους πνεύμονες του ακόμη. Οι αισθήσεις του αυξάνονται γρήγορα. Ειδικές εξετάσεις στον εγκέφαλο των εμβρύων δείχνουν ότι, από τις 26 εβδομάδες, τα μωρά μπορούν να αγγίξουν και αν ρίξετε φως στην κοιλιά σας, το μωρό σας θα γυρίσει το κεφάλι του, που όπως λένε οι ερευνητές δείχνει ότι τα οπτικά τους νεύρα λειτουργούν. Σίγουρα θα διασκεδάζετε με τις προσπάθειες των … θηλυκών συγγενικών προσώπων σας να μαντέψουν το φύλο του μωρού σας (η μητέρα σας, η πεθερά σας, η γιαγιά σας!). Αυτό το λέμε συχνά ως αστείο, ωστόσο πολλοί το πιστεύουν ακράδαντα. Σίγουρα αυτές οι προγνώσεις δεν έχουν καμία επιστημονική βάση αλλά στην Ελλάδα είναι μέρος της κουλτούρας μας και αξίζει να το διασκεδάσετε! Αυτό που σίγουρα πρέπει να σας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η υγεία σας και αυτή του μωρού σας, η σωστή εξέλιξη της κύησης, η υγιής ανάπτυξη του μωρού και η επιτυχία του τοκετού.
Πως αλλάζει η ζωή σας: Ο ύπνος μπορεί να μην αποτελεί ξεκούραση για σας τώρα πια, εάν έχετε έντονα ή άσχημα όνειρα. Αυτό είναι φυσικό επειδή όταν κοιμόσαστε, αναπτύσσονται στο υποσυνείδητο σας φόβοι για την εγκυμοσύνη και την μητρότητα. Επίσης η φουσκωμένη κοιλιά, δεν σας βοήθα να βρείτε μια άνετη θέση. Συστήνεται να κοιμόσαστε στο πλάι και όχι μπρούμυτα.
Αρχίστε να σκέφτεστε τον τοκετό: Πολλές έγκυες γυναίκες φοβούνται τη στιγμή που θα γεννήσουν, κάτι απολύτως φυσιολογικό ιδιαίτερα εάν είναι το πρώτο σας παιδί. Υπάρχουν ειδικές στάσεις τοκετού που μπορείτε να δοκιμάστε που όχι μόνο βοηθάνε τον τράχηλο να διασταλεί κατά τη διάρκεια των συσπάσεων της μήτρας αλλά ωθούν και το μωρό να κατέβει προς το γεννητικό σωλήνα όταν έρθει η ώρα. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους μαζί με καθιερωμένες τεχνικές γέννησης όπως οι αναπνοές, το μασάζ και η φυσική ανακούφιση του πόνου θα αυξήσουν τις πιθανότητες ενός φυσιολογικού τοκετού. Διαβάστε τα πάντα για τον τοκετό στην ενότητα του babybaby.gr!

Συμβουλή για την μητέρα
«Για να μειώσετε την δυσκοιλιότητα, προσθέστε ακτινίδιο σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, όπως στα δημητριακά, στο γιαούρτι, ή ακόμη και στη σάλτσα για τα μακαρόνια. Και πιείτε πολύ νερό!!»
Συμβουλή για τον πατέρα
«Φροντίστε να διαβάζετε με την σύντροφο σας σχετικά με την εγκυμοσύνη. Έτσι θα πληροφορήστε για αυτά που συμβαίνουν κάθε εβδομάδα κύησης»
Έχετε κάποια χρήσιμη συμβουλή να μοιραστείτε μαζί μας; Θέλουμε πολύ να μας γράψετε!

Όνειρα και μελλοντικός πατέρας
Σαν μελλοντικός πατέρας, τα συναισθήματα ενθουσιασμού, αναμονής, ανησυχίας, και φόβου μπορεί να ανοίξουν την πόρτα των ονείρων σας! Πιθανόν να έχετε ονειρευτεί κάποιον να κοιμάται με τη σύντροφο σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ανησυχείτε ότι η εγκυμοσύνη ενδεχομένως βλάψει τη σεξουαλική σας ζωή. Ή ίσως να έχετε ονειρευτεί τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας; Η αναμονή της πατρότητας μπορεί να σας κάνει να σκέφτεστε τις οικογενειακές σας ρίζες. Τα όνειρά σας είναι ίσως ένδειξη ότι αισθάνεστε παραμελημένος καθώς όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη σύζυγο σας και την φουσκωμένη κοιλιά της.
Η αντίδρασή σας είναι φυσιολογική, αλλά πρέπει να μιλήσετε με την σύντροφο σας για το πώς αισθάνεστε. Εάν μοιράζεστε τα όνειρα, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα σας σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα σας φέρει πολύ κοντά.

Τι κινδύνους κρύβουν τα έτοιμα γεύματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Τα εύκολα γεύματα και τα προμαγειρευμένα πουλερικά μπορεί να μολυνθούν με λιστερία. Τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως μέσα στο ψυγείο ενός σούπερ μάρκετ ή και στο δικό σας.
Η λιστερία μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια γνωστή ως λιστερίαση. Μπορεί να αισθανθείτε συμπτώματα ήπιας γρίπη-όπως καταβολή, με μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις, πόνο στο λαιμό και πυρετό, αλλά σε μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα είναι τόσο μικρά που να μην καταλάβουν καν ότι είχαν την ασθένεια. Η λιστερία συνήθως προκαλεί προβλήματα μόνο εάν μια γυναίκα προσβάλλεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεδομένου ότι μπορεί να περάσει στο αγέννητο μωρό της.
Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε και να μαγειρέψετε σωστά τα τρόφιμα σας:
  • Μεταφέρετε εάν μπορείτε τα έτοιμα, κατεψυγμένα τρόφιμα σπίτι σε μια μονωμένη σακούλα ή σε ένα κουτί. Εάν ζεσταθούν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα βακτηρίδια μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
  • Κρατήστε τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο σας γύρω στους 0 - 4 βαθμούς Κελσίου.
    Να χρησιμοποιείτε πάντα τα τρόφιμα πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία ανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο, όσα βακτηρίδια ενδεχομένως περιέχονται στα τρόφιμα μπορεί να μην έχουν πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνα επίπεδα.
  • Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες θέρμανσης προμαγειρευμένων τροφίμων. Δεδομένου ότι η λιστερία δεν σκοτώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η σωστή θέρμανση είναι ουσιαστική. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο, αφήστε τον να ζεσταθεί αρκετά. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, ελέγξτε εάν χρησιμοποιείτε τους κατάλληλους χρόνους μαγειρέματος ανάλογα με το επίπεδο δύναμης του φούρνου σας. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες για τους μόνιμους χρόνους ή το ανακάτεμα εάν είναι απαραίτητο - αυτό βοηθά να κατανεμηθεί η θερμότητα ομοιόμορφα.
Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από λιστερία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Η λιστερίαση μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις αίματος/ούρων και μία θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει.

Βλαβερές λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη: Τοξοπλάσμωση
Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που βρίσκεται μερικές φορές στο ωμό κρέας, συμπεριλαμβανομένων και των προπαρασκευασμένων κρεάτων, όπως το ζαμπόν της Πάρμας ή η μορταδέλα. Βρίσκεται επίσης στο χώμα, στα άπλυτα λαχανικά και στα περιττώματα γατών. Προκαλεί γενικά μια ήπιας μορφής ασθένεια (παρόμοια με τη γρίπη) αλλά δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε εύκολα ότι έχετε μολυνθεί. Προκαλεί μόνο προβλήματα εάν μολυνθείτε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το παράσιτο μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και προσβάλει το έμβρυο με συνέπεια μεταξύ των άλλων και την εμφάνιση προβλημάτων στα μάτια και ανωμαλίες στον εγκέφαλο του εμβρύου για αυτό είναι σημαντικό να πάρετε επιπλέον προφυλάξεις όταν ήσαστε έγκυες αφού οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί (ή μικρόβια) μπορεί να βλάψουν το αγέννητο μωρό σας. Η τοξοπλάσμωση προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στο έμβρυο εάν μια γυναίκα κολλήσει την ασθένεια στο πρώτο τρίμηνό της εγκυμοσύνης. Μάθετε περισσότερα για την τοξοπλάσμωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου